(untitled) (Archive of Conferences, 2022)
Bolaning tanasi o’ta murakkab va ayni paytda juda zaif ijtimoiy-biologik tizimdir. Kelajakdagi kattalar salomatligining poydevori bolalik davrida qo’yiladi. Bolaning jismoniy rivojlanishini adekvat baholash faqat tegishli yosh davrining xususiyatlarini hisobga olgan holda, bolaning hayotiy faolligi ko’rsatkichlarini uning yosh guruhi standartlari bilan taqqoslaganda aniqlash mumkin. Bolaning o’sishi va rivojlanishi bilan deyarli barcha fiziologik ko’rsatkichlar sezilarli o’zgarishlarga uchraydi: qon parametrlari, yurak-qon tomir tizimining faoliyati, nafas olish, ovqat hazm qilish va boshqalar o’zgaradi. Rivojlanishni baholash uchun har bir yosh davriga xos bo’lgan turli fiziologik ko’rsatkichlarni bilish kerak